Inteligenta se „imprumuta“ de la parinti


Alte stiri

Parintii geniali au toate sansele sa aiba copii care le calca pe urme. Cercetatorii au descoperit recent faptul ca inteligenta este ereditara, iar genele joaca un rol mult mai important decat se considera, inclusiv in determinarea structurii neuronilor.

 

Profesorul de neurologie Paul Thompson de la Universitatea UCLA din California a descoperit in urma unui studiu recent ca ereditatea determina cantitatea de mielinã ce acopera prelungirile neuronilor, numite axoni. Acestia asigura legarea neuronilor in retea si transmiterea impulsurilor nervoase.

 

Cercetatorul a descoperit ca un strat mai subtire de mielina asigura un schimb de informatie mai rapid intre celulele neuronale. Profesorul a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a scanat creierele a 23 de perechi de gemeni identici, despre care se stie ca au cod genetic foarte putin diferit, si 23 de frati, despre care se stie ca au doar jumatate din mostenirea genetica identica.

 

Studiul a indicat si faptul ca stratul de mielina, determinat genetic, influenteaza procese care tin de lobul parietal, responsabil pentru orientarea spatialã, pentru memoria vizuala si pentru logica. Potrivit lui Thompson, stratul subtire de mielina, care asigura rapiditatea gandirii, prezinta si riscuri mai mari de a se deteriora odata cu inaintarea in varsta.

 

Pe de alta parte, persoanele inteligente au si cel mai mare risc de a suferi de scleroza multipla sau de autism. O cantitate insuficienta de mielina este un factor de risc pentru astfel de afectiuni, mai spune profesorul.

 

Sursa: relateaza www.adevarul.ro .
 
Va recomandam sa mai cititi si:
 
Meseria de parinte

  Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

 Forumuri specializate ale comunitatii

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.


Vezi alte stiri